Preguntes frequents Al·lergologia

Esdeveniments adversos notificats a Espanya després de la vacunació COVID19

Poden provocar-me reaccions adverses les vacunes enfront de la COVID-19?

A l'igual que tots els medicaments, les vacunes poden provocar reaccions adverses. No obstant això, en els estudis clínics realitzats per a la seva autorització, s'ha observat que la majoria d'elles són lleus, de curta durada i no totes les persones les pateixen. A les vacunes per a les que es necessitarà rebre dues dosis, encara que després de rebre la primera aparegui algun efecte advers lleu, no deixi d'administrar-la segona, ja que si bé amb la primera dosi s'aconsegueix cert grau de protecció enfront de virus, només estarà realment protegit quan rebi la segona dosi. Les reaccions adverses més freqüents identificades per a les vacunes enfront de la COVID-19 actualment autoritzades inclouen:

• Sensació (que sol ser més intensa durant les primeres 24-48h) de dolor, pesadesa i / o sensibilitat al braç on se li va posar la injecció

• Cansament, dolor muscular

• Mal de cap

• Malestar general i símptomes lleus similars als de la grip

• Nàusees

• Febre

També pot aparèixer inflamació dels ganglis uns dies després de la vacunació que pot prolongar-se fins a dues setmanes. És una reacció lògica i constitueix un senyal que el sistema immunològic està responent a la vacuna. En qualsevol cas, aquests símptomes són lleus i solen durar uns dies. Si es perllonguen en el temps o s'agreugen no dubti en consultar al seu metge. Pot conèixer amb més detall les reaccions adverses que s'han descrit per a cadascuna de les vacunes enfront de la COVID-19 consultant la seva fitxa tècnica i el seu prospecte, disponibles a la pàgina web de Agencia Española de Medicamentos y Productos Sanitarios (CIMA). A més, aquesta Agència ha d'elaborar notes informatives específiques quan hagi de comunicar nova informació rellevant sobre la seguretat d'aquestes vacunes.

Quin és el període de temps en què puc esperar que aparegui alguna reacció de la vacuna?

El més usual és que les reaccions adverses degudes a les vacunes apareguin durant els primers dies després de rebre la mateixa, sent excepcional que poguessin aparèixer després dels primers mesos després de vacunar-se. En qualsevol cas, se segueix vigilant la seguretat de la vacuna de forma contínua per detectar reaccions adverses molt poc freqüents, les que poguessin ocórrer en poblacions no incloses en els assajos clínics o aquelles que poguessin ocórrer després de períodes més prolongats.

Com puc col·laborar en la vigilància de les vacunes enfront de la COVID-19?

Pot col·laborar notificant qualsevol esdeveniment advers que passi després de rebre la vacuna i que sospiti que està relacionat amb ella, comunicant al seu professional sanitari o directament a través d'un formulari que trobarà a www.notificaRAM.es Si és professional sanitari i ha de prioritzar la notificació recordi que, a l'igual que amb la resta de medicaments, interessen especialment els esdeveniments adversos greus o no coneguts.

És segur vacunar enfront de la COVID-19 a les persones al·lèrgiques?

La fitxa tècnica indica que la vacuna està contraindicada en persones al·lèrgiques a algun dels components de la mateixa. Tampoc s'ha d'administrar si s'ha patit una reacció al·lèrgica greu (anafilaxi) a una dosi prèvia de la vacuna enfront de la COVID-19. Pot consultar-se la llista d'excipients i principis actius de les vacunes autoritzades en el seu prospecte, publicat al web de el Centro de Información Online de Medicamentos de la AEMPS (CIMA).

L'AEMPS recomana no administrar una segona dosi de la vacuna a aquells pacients que hagin presentat una reacció al·lèrgica clínicament rellevant (anafilaxi, angioedema, urticària generalitzada, manifestacions respiratòries com asma o rinitis) després de rebre la primera dosi i derivar a l'pacient a un servei de al·lergologia per a estudi.

La vacunació NO està contraindicada en persones amb al·lèrgies alimentàries, a medicaments, animals, insectes, al·lèrgens de l'ambient o làtex. En qualsevol cas, cal disposar de medicació per al tractament d'una reacció al·lèrgica i accés a atenció mèdica immediata en els punts de vacunació i s'ha de garantir una vigilància de la persona vacunada durant un període de temps adequat.

Com a mesura de precaució general, després de l'administració de la vacuna, es mantindrà sota observació a tots els vacunats durant al menys 15 minuts. En persones amb al·lèrgies a altres vacunes o a medicaments amb altres components diferents als de la vacuna enfront de la COVID-19, haurà d'administrar amb precaució mantenint als vacunats sota observació durant un temps més prolongat (30-45minutos).

Font de l'informació:

Vacunas COVID-19 informe de farmacovigilancia Agencia Española del Medicamentos y Productos Sanitarios. Ministerio de Sanidad.

https://mcusercontent.com/7c48066cc06c4b4e84d6e48a9/files/87632e30-4471-456e-b509-1dfac911bef9/NOVEDADES_EN_FARMACOVIGILANCIA_figura1corregida.pdf

 

Contacto Pneumo

Contacte
Ubicació

Secretaria: Bloc A,4º Planta

Raquel Nogales Soriano
Secretaria Pneumologia i Cirurgia Toràcica
Telf. 935565972
Fax. 935565601
FGS Hospital de la Santa Creu Sant Pau
 


Consultes externes i proves complementàries: Bloc A, 3º Pis, Moduls 5 i 6
Sala Hospitalització: Bloc C, Planta 2ª
Hospital de dia de Respiratori: Bloc A, Planta 0
Rehabilitació Respiratòria: Bloc A, Planta 3

Contacte

Telèfon: 93 556 59 72
Fax: 93 556 56 01
Correu electrònic: pneumologia@santpau.cat

 

Enllaços Directes

Informació a l'Usuari Malaltia Al·lèrgica