Actualitat

null Dia Dol Perinatal

Actualitat
14/10/2021
Dia Internacional del Dol Perinatal

Avui, 15 d'octubre, és el Dia Internacional del Dol Perinatal. A Sant Pau volem donar visibilitat a una realitat que viuen les famílies que perden un nadó durant la gestació o al poc de néixer. És per això que conscients d’aquesta situació, el 2019 es va crear el Grup de Treball multidisciplinari de Dol Perinatal de Sant Pau per donar suport i acompanyament a les famílies que passen per aquesta difícil experiència.

 

La mort perinatal no és un fet aïllat, només el 2019 (segons dades de l’Institut d’Estadística de Catalunya, IDESCAT) es comptabilitzen al voltant de 5 morts per cada 1.000 naixements (de les 22 setmanes de gestació fins pocs dies després del part). Davant d’aquesta situació, més habitual del que es pensa, es va crear el Grup de Treball del Dol perinatal, coordinat per Infermeria de Sant Pau.

 

Un grup transversal  format per professionals que donen atenció en qualsevol moment a la família des de diferents punts d’assistencials de l’Hospital: d'atenció primària CCEE, quiròfan, Sala de Parts, Unitat d’hospitalització maternoinfantil i Nounats. Al voltant de 30 persones entre infermeres, llevadores, TCAI, neonatòlogues, obstetres, psicòlogues i psiquiatres que es reuneixen, un cop al mes,  per coordinar informació, recursos, materials, formació...  i treballar plegades per oferir unes cures continuades al  llarg de tot el procés i fer aquest acompanyament físic i emocional de les famílies afectades durant el procés de dol, cadascú des de la seva disciplina.

 

Un esforç que compren tasques tan diverses i necessàries com la detecció de cada cas, buscar suport i recursos, la millora de la comunicació amb les associacions de famílies en dol, trobar espais adequats per l’acomiadament dels nadons, contactar amb els Serveis Funeraris per agilitzar i facilitar els tràmits, etc. En resum, humanitzar i dignificar la mort d’un fill, quan encara no ha existit socialment. Per això compten també amb detalls com “la capsa dels records”. Una capsa amb records del nadons que han mort, com un gorret, un llibret amb les seves empremtes o un potet amb un ble de cabell, que ofereix a les famílies afectades la possibilitat de no sortir de  l’Hospital amb els braços buits i portar una “capsa de records” feta amb sensibilitat.

 

Més informació