Ruta de navegació

Tornar a Actualitat

Llistat Noticies titol

Notícies de l’Hospital de Sant Pau

Actualitat

null 50e curs de pneumologia de sant pau

Actualitat
19/10/2021
50è curs de Pneumologia de Sant Pau

Divendres 22 d’octubre, a la sala d’actes de l’Hospital, tindrà lloc el 50è Curs de Pneumologia de l’Hospital de Sant Pau. El curs va iniciar el seu camí el 1928 amb un debat entorn el problema més greu de salut d’aquell temps: la tuberculosi. Enguany, se centra en els problemes que afecten l’aparell respiratori avui dia: la pol·lució, el tabaquisme, les seqüeles de la Covid-19, i quina serà l’afectació del canvi climàtic en la salut de les persones. També es debatrà l’actualització del tractament i diagnòstic de malalties respiratòries més importants.

 

Programa del curs

 

El primer dels grans blocs del 50è curs de Pneumologia a l’Hospital de Sant Pau centrarà el debat en tres grans temes: la pol·lució en les grans ciutats, les noves formes de tabaquisme i les seqüeles pulmonars de la Covid-19. El segon bloc centrarà el debat en l’actualització de la terapèutica en les malalties respiratòries: asma, MPOC, fibrosi pulmonar i la patologia del son. En l’últim bloc de curs es presentaran les actualitzacions diagnòstiques en malalties respiratòries: hipertensió pulmonar i càncer de pulmó. Es parlarà també de l’ús de l’ecografia toràcica en el diagnòstic d’aquestes malalties i es finalitzarà el bloc amb una discussió sobre els temes exposats.

 

Conferència especial

 

La conferència especial del 50è curs de Pneumologia a l’Hospital de Sant Pau anirà a càrrec del meteoròleg de TV3, Tomàs Molina, que avançarà com serà el temps el 2030 i com afectarà el que vindrà a la pràctica de la Medicina a tot el món.

 

Primer bloc

Viure a la ciutat: la pol·lució i el pulmó

La contaminació de l’aire representa un important risc mediambiental per a la salut. Segons l’Organització Mundial de la Salut (OMS) s’estima que la contaminació ambiental de l’aire va ser la causa de 4,2 milions de morts prematures a tot el món per any. Aquesta mortalitat es deu a l’exposició a partícules petites de 2,5 microns o menys de diàmetre (PM2.5) que causen malalties cardiovasculars, respiratòries i càncer. El 2016, el 18% de les morts prematures provocades per la contaminació de l’aire van ser degudes a la malaltia obstructiva pulmonar crònica i infeccions respiratòries agudes, i el 6% a càncer de pulmó.

 

Una avaluació de 2013 realitzada pel Centre Internacional d’Investigacions sobre el Càncer de l’OMS va determinar que la contaminació de l’aire exterior és carcinògena per les persones, i que les partícules de l’aire contaminat estan estretament relacionades amb la creixent incidència del càncer, especialment el càncer de pulmó.

Noves formes de fumar: els mateixos problemes o nous problemes

Recentment l’OMS ha presentat un informe sobre els avenços en la lluita contra el tabaquisme al món, en el qual es destaca el problema de salut que suposen els nous productes de nicotina i tabac i es presenten dades sobre els sistemes electrònics d’administració de nicotina, com la cigarreta electrònica.

En aquest informe queda clar que els productes d’administració de nicotina presenten gran diversitat i ràpida evolució. Els usuaris poden modificar-los en alguns casos, el que fa difícil de reglamentar la concentració de nicotina i els nivells de risc. La majoria d’aquests productes té els efectes a la salut que la cigarreta convencional i cal recordar que el tabac provoca la mort de 8 milions de persones a l’any, dels quals 1 milió són fumadors passius.

Seqüeles pulmonars de la Covid-19

Una de les incògnites amb les quals els professionals de la Pneumologia es troben davant la Covid-19, són les seqüeles que hauran d’afrontar els pacients afectats per aquesta malaltia.

En aquest sentit, durant el congrés s’exposaran les últimes línies de recerca que pretenen conèixer quins són els factors de risc clínic i biològics que fan que algun malalt ingressat amb la Covid-19 (un 25% aproximadament), presenti una insuficiència respiratòria greu, augmentant el risc de patir complicacions greus i de morir. A dia d'avui, aquests factors pronòstics són desconeguts.

D'altra banda, tal com s'ha vist en altres infeccions víriques que afecten el pulmó és molt probable que quedin seqüeles pulmonars en els pacients que sobrevisquin a aquesta malaltia, i que avui també es desconeixen.

Segon bloc

El segon bloc del 50è curs de Pneumologia a l’Hospital de Sant Pau centrarà el debat sobre l’actualització de la terapèutica en les malalties respiratòries: asma, MPOC, fibrosi pulmonar i la patologia del son.

 

Tercer Bloc

L’últim bloc de la 50a. Edició del Curs de Pneumologia de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau presentarà les actualitzacions diagnòstiques en malalties respiratòries: hipertensió pulmonar, càncer de pulmó. També es parlarà l’ús de l’ecografia toràcica en el diagnòstic d’aquestes malalties i es finalitzarà el bloc amb una discussió sobre els temes exposats.

Conferències professionals

Per acabar el curs, dos professionals del Servei de Pneumologia de l’Hospital de Sant Pau, recentment retirats, la Dra. Rosa Güell i el Dr. Jordi Giner, parlaran de la importància de la rehabilitació respiratòria després de patir una malaltia pulmonar i de la importància de respirar bé per fer un bon ús dels tractaments inhalats, respectivament.

Home Formulari Iframe