Ruta de navegació

Actualitat

null El Programa d’Atencio a la Fragilitat del Servei d’Urgencies de l’Hospital de Sant Pau, guardonat per la Federació Internacional d’Hospitals

Actualitat
27/10/2023
El Programa d’Atenció a la Fragilitat del Servei d’Urgències de l’Hospital de Sant Pau, guardonat per la Federació Internacional d’Hospitals

L’Hospital ha rebut el Premi Or a l’Excel·lència en Qualitat i Seguretat del Pacient d’aquesta organització en el marc del seu 46è Congrés anual, que té lloc aquesta setmana a Lisboa. El guardó reconeix la tasca multidisciplinària del Servei d’Urgències en aquest àmbit i el treball en xarxa amb els proveïdors de l’Àrea Integral de Salut (AIS) Barcelona Dreta.

La Federació Internacional d’Hospitals (IHF, per les seves sigles en anglès) ha atorgat al Servei d’Urgències de l’Hospital de Sant Pau el Premi Or Mastercard a l’Excel·lència en Qualitat i Seguretat del Pacient per la iniciativa “Emergency department plan for the frail patient requiring urgent care – elder friendly area 5-year experience of an elder friendly area”. És a dir, pel Programa d’Atenció Urgent al Pacient Fràgil engegat el 2011 i pioner per les seves característiques i les iniciatives, molt innovadores en aquest àmbit.

Sant Pau ha estat escollit entre altres grans hospitals del món per un grup de 40 jutges internacionals, i el premi s’ha lliurat en la cerimònia de guardons del 46è Congrés Mundial d’Hospitals de la IHF, al Centre de Congressos de Lisboa (Portugal).  

Els Premis a l’Excel·lència en Qualitat i Seguretat del Pacient de l’IHF es basen en cinc criteris: originalitat i innovació; impacte previst; adaptabilitat i escalabilitat; rigor científic; i claredat. La Dra. Mireia Puig, directora del Servei d’Urgències de Sant Pau, afirma que “el guardó és un reconeixement internacional molt important a l’activitat que el Servei duu a terme des de fa més de 15 anys en el Programa d’Atenció Urgent al Pacient Fràgil, treballant estretament amb metges, professionals d’Infermeria, treballadors socials i farmacèutics, i altres especialitats clíniques. I també al treball en xarxa amb tots els proveïdors de l’Àrea Integral de Salut (AIS) Barcelona Dreta, com l’atenció intermèdia, l’atenció primària i molts d’altres.

El Programa d’Atenció Urgent al Pacient Fràgil de Sant Pau, tot un referent  

L’atenció urgent és cabdal en pacients fràgils. Sobre tot en una societat cada cop més envellida, i que, per tant, suposa un augment d’aquest perfil de pacients. A això, cal afegir-hi factors com les malalties cròniques, la soledat no desitjada, la pobresa o la crisi climàtica, que contribueixen a l’increment de les visites als Serveis d’Urgències. La situació és comuna a tots els Hospitals europeus, i el repte és oferir una atenció d’urgència eficient, d’alta qualitat i segura a mida que la demanda s’incrementa ràpidament en tots els grups d’edat, però especialment en persones grans. En aquest sentit, la Dra. Puig explica que “l’atenció d’emergència en persones grans presenta riscos particulars i ha de ser personalitzada perquè sigui segura i de qualitat”.

En aquest context, el Servei d’Urgències de Sant Pau va desenvolupar, entre 2011 i 2017, el Programa d’Atenció Urgent al Pacient Fràgil per augmentar la seguretat i la qualitat en persones grans, que “va implicar el disseny i la implementació d’un procediment de triatge personalitzat, una avaluació geriàtrica integral, un pla d’atenció d’infermeria personalitzat, una integració real amb farmacèutics i treballadors social, que son una part molt important de l’equip clínic. Tot això tenint com a objectius reduir el temps d’espera, la durada de l’estada, la taxa d’admissions hospitalàries, els efectes adversos i millorar l’experiència del pacient i dels familiars”.

És freqüent arreu del món que el personal d’Urgències està capacitat per a l’atenció urgent, amb processos de risc vital i on el temps és cabdal, però menys per a l’atenció crònica i geriàtrica. Per aquesta raó, dins el Programa també es va impulsar un programa formatiu per als professionals, que va suposar un canvi de cultura per l’organització. El programa conté també la construcció l’any 2017 d’una àrea confortable per a les persones grans que contribuís a prevenir riscos i complicacions i a la realització de nous procediments geriàtrics: el DAFSU o Dispositiu d’Atenció a la Fragilitat del Servei d’Urgències, que funciona 24 hores al dia.

En aquest Programa d’Atenció Urgent al Pacient Fràgil de Sant Pau també ha establert xarxes de col·laboració amb altres proveïdors sanitaris que ajuden a oferir l’atenció adequada en el lloc adequat a les persones grans, reforçant aliances regionals i sistematitzant criteris i procediments de derivació.

En els 5 anys del Programa -del 2011 al 2017-, les hospitalitzacions es van reduir en 1,53 punts percentuals i les sortides a dispositius de suport van augmentar en 3,63 punts. Les altes del Servei d’Urgències de l’àrea de fragilitat de persones grans van incrementar-se des del 2018. Però el més important és que el percentatge de pacients que van tornar al seu domicili sense causar ingrés, ha anat creixent, des del 22,6% inicial fins arribar al 41,7%.  

Cal destacar que Sant Pau ha estat el primer hospital fora del continent americà en obtenir l’Acreditació GEDA (Geriatric Emergency Department Accreditation). Actualment, només tres altres hospitals de tot l’Estat espanyol tenen aquesta acreditació. 

El proper gran projecte en aquest àmbit, i un dels més importants inclòs en el pla estratègic de l’Hospital, Més Sant Pau, és la construcció d’un nou centre especialitzat d’atenció urgent integral per a persones fràgils (QCare), que està previst posar en marxa el 2027. 

Sobre els Premis IHF 2023

Els Premis IHF 2023 reconeixen i amplifiquen la tasca en la innovació, les bones pràctiques, la sostenibilitat i la millora de la prestació de serveis d’atenció mèdica que transformen el sector sanitari arreu del món. Enguany, els guardons han inclòs un total de 7 categories, on hi han participat hospitals i organitzacions sanitàries de 43 països presentant més de 500 candidatures, una xifra rècord des de la posada en marxa d’aquests guardons l’any 2015. 

El Congrés Internacional d’Hospitals és un fòrum global únic que connecta a líders i decisors d’hospitals, serveis de salut i organitzacions d’atenció mèdica per compartir coneixements i bones pràctiques, intercanviar noves idees i innovacions i establir contactes i xarxes amb diferents agents del sector salut per millorar els estàndards, la qualitat i el nivell de prestació de serveis sanitaris a nivell internacional.