Ruta de navegació

Actualitat

null LHospital de Sant Pau organitza el 9e World Symposium on Lymphedema

Actualitat
23/04/2023
L’Hospital de Sant Pau organitza el 9è World Symposium on Lymphedema Surgery, la trobada de referència internacional de la cirurgia del limfedema

L’Hospital de Sant Pau organitza el 9è World Symposium on Lymphedema Surgery reunint els experts líders en aquest àmbit els dies 24 i 25 d’abril en el Recinte Modernista de Sant Pau. A més d’explorar les complexitats de la cirurgia limfàtica, debatre els darrers avenços i fomentar la col·laboració entre els especialistes, la trobada presentarà en primícia mundial el microscopi quirúrgic més avançat del moment: el Mitaka HawkSight 4K3D Video Microscope. El dispositiu és l’únic que incorpora una càmera dual de 4 sensors que ofereix un augment i una resolució sense precedents. Els assistents tindran el privilegi de provar aquest microscopi de la mà d’un expert de Sant Pau en microcirurgia.

Aquesta iniciativa s’inclou dins l’aposta continuada de Sant Pau per la innovació en aquest camp, oferint instal·lacions d’avantguarda i els millors equips a professionals i pacients. Actualment, és l’únic centre de l’Estat espanyol amb un programa reglat de reconstrucció immediata del limfedema post buidament ganglionar de l’aixella en càncer de mama i també un dels quatre únics Hospitals europeus amb el primer robot quirúrgic per a supermicrocirurgia en limfedema.

Segons el Dr. Jaume Masià, director del Servei Mancomunat de Cirurgia Plàstica Hospital de Sant Pau – Hospital del Mar i director científic del 9è World Symposium on Lymphedema Surgery, “aquest equipament ens permet visualitzar estructures que no podem observar amb altres eines. D’aquesta manera, podem ser més precisos a l’hora de dur a terme aquests procediments i tenir més garanties en la cirurgia, amb el benefici que això suposa per als pacients”. El doctor recorda que “les intervencions del sistema limfàtic es fan en vasos extremadament delicats i que poden tenir només 0,3 mil·límetres, motiu pel qual cal disposar de la tecnologia més avançada i que permet la major precisió a l’hora de fer les sutures microquirúrgiques”.

En el cas de l’Hospital de Sant Pau, “el nostre microscopi està totalment integrat en el robot de supermicrocirurgia Symani, la qual cosa ens permet una magnificació òptima per dur a terme aquestes intervencions. També permet als cirurgians treballar en una posició ergonòmica molt més còmoda en comparació amb els microscopis convencionals”

El programa científic del 9è World Symposium on Lymphedema Surgery compta amb el suport de la Reconstructive Microsurgery European School (RMES) i la World Society for Lymphedema Surgery -WLSL i ofereix presentacions informatives, panells de discussió i sessions interactives. 

 

Sant Pau, pioner i punter en la cirurgia del limfedema a escala internacional

El sistema limfàtic és una xarxa de vasos paral·lela a la circulació sanguínia que forma part del nostre sistema immune i que permet recuperar el flux de líquid sobrant dispers pels teixits, anomenat limfa, i retornar-lo a la sang. El limfa passa pels ganglis limfàtics gràcies als sistemes de bombeig, les contraccions musculars, els moviments respiratoris, el pols de les artèries properes i els moviments de les extremitats, fent una funció de filtratge molt important que defensa el nostre cos de les infeccions. Quan aquesta capacitat de transport del sistema limfàtic s’altera i no drena l’excés de líquid en els teixits, s’acumula donant lloc a un limfedema.

El limfedema pot ser primari, causat per alteracions congènites del sistema limfàtic, o secundari, produït per processos tumorals, infecciosos o tractaments com la cirurgia o la radioteràpia, sobretot en càncers com el de mama, els ginecològics, el de pròstata o els melanomes. Es calcula que a Espanya el limfedema afecta més d’un milió de persones.

El Dr. Masià afirma que “el limfedema acaba apareixent en els tres primers anys posteriors al tractament oncològic. I el 30% dels buidaments ganglionars de l’aixella per càncer de mama acaben causant un limfedema, xifra que en el nostre centre hem aconseguit reduir fins al 4% gràcies al programa reglat de cirurgia que tenim per aquestes pacients”.

La incorporació del primer robot quirúrgic per a supermicrocirurgia en limfedema (anomenat Symani) fa uns mesos -el juny de 2022- ha permès, segons el Dr. Masià, “intervenir entre 1 i 2 pacients la setmana, sent molt més eficients quant a la viabilitat de les anastomosis, és a dir, en la unió dels vasos limfàtics superficials amb les venes subdèrmiques de l’extremitat afectada amb petites incisions, i també en la implicació de professionals més júniors en les intervencions”. 

 

La clau: un abordatge multidisciplinari de tots els limfedemes

Generalment, el limfedema afecta els braços i les cames, però pot aparèixer en altres parts del cos, com el tòrax, el coll o la cara. Els principals símptomes són un augment del diàmetre de les extremitats o d’altres parts del cos; la sensació de pesadesa de l’extremitat; o els canvis en la textura de la pell, amb sensació de tensió i/o duresa.

Segons afirma el Dr. Masià, “cal tractar tots els limfedemes precoçment, perquè un cop establerts són irreversibles, i cal fer-ho de forma multidisciplinària, com fem a Sant Pau”. A l’Hospital de Sant Pau, en aquest abordatge multidisciplinari hi intervenen Serveis pioners i punters. El Servei de Cirurgia Plàstica va ser el primer d’Europa en fer cirurgia reconstructora del limfedema el 2005, esdevenint un centre líder en la recerca i millora d’aquestes tècniques quirúrgiques. Per altra banda, la primera indicació davant la sospita de limfedema és la fisioteràpia, i la tasca del Servei de Medicina Física i Rehabilitació de Sant Pau, amb una gran expertesa i experiència en aquesta malaltia, és cabdal per mantenir les vies col·laterals obertes i intentar minimitzar els símptomes del limfedema quan ja s’ha establert.

 

Tecnologia espacial aplicada a la microcirurgia del limfedema

El Mitaka HawkSight 4K3D Video Microscope és l’únic microscopi quirúrgic de vídeo 4K3D de 8 sensors i aporta tres avantatges: una visió 4K3D -4 vegades superior als sistemes d’alta definició i en tres dimensions- amb l’augment i resolució més altes disponibles avui dia, aproximacions des de diferents angles i la major distància de treball possible.  

El sistema òptic HawkSight permet una ampliació màxima de fins a 110x i el zoom òptic motoritzat de 8:1 garanteix un rang d’ampliació d’una àrea específica sense perdre qualitat o resolució, amb un enfocament automàtic i instantani i amb una visualització ultra precisa de les estructures anatòmiques. També és el primer sistema que permet l’observació simultània de llum visible i d’infraroig proper (NIR), de manera que poden superposar-se i els cirurgians poden veure la permeabilitat dels vasos sanguinis per fluorescència.  

El nou microscopi permet fer aproximacions des de diferents angles, facilitant la tasca dels cirurgians, gràcies a un sistema òptic construït sobre un suport totalment funcional. I la distància de treball ofereix un rang sense precedents: això vol dir que el microscopi pot col·locar-se des de 100 cm per sobre de l’àrea de la intervenció fins a 20 cm -aquesta distància més curta és útil quan es requereix el major augment i resolució possibles. A més, les imatges captades pels sensors del microscopi es projecten en temps real en un monitor de 55 polzades, de manera que tot l’equip de professionals que participen en la intervenció pot seguir-la. 

Banner Butlleti Sant Pau Ara

Imatge amb enllaç per realitzar subscripcions al butlletí
+
Subscriu-te al butlletí

 

ContacteComunicacio

Contacte Comunicació
Cap de Premsa

Abraham del Moral

Telèfon: 93 553 78 30

Email: adelmoralp@santpau.cat

Lloguer d'espais

Telèfon: 93 553 78 30

Email: espais@santpau.cat