Investigadors de Sant Pau han participat en un treball de recerca del CIBER de Malalties Cardiovasculars (CIBERCV) en el que s'analitza la contribució d'una proteïna (el receptor nuclear NOR-1) en l'avanç de la hipertròfia cardíaca hipertensiva, gràcies a la creació d'un model de ratolí transgènic. D'aquesta manera, obren una nova via per descobrir noves teràpies per fer-li front a aquesta malaltia, que és la principal causa de la insuficiència cardíaca, un dels problemes de salut més importants de la nostra societat.
Aquest treball, publicat a la revista Clinical Science, ha estat liderat pels investigadors del CIBERCV Cristina Rodríguez, de l'Institut de Recerca de l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau - IIB Sant Pau i José Martínez González, de l'Institut d'Investigacions Biomèdiques de Barcelona (IIBB-CSIC) en col·laboració amb Leif Hove-Madsen (IIBB-CSIC) i Juan Francisco Nistal (Hospital Universitario Marqués de Valdecilla de Santander), també investigadors del CIBERCV. En aquest estudi han desenvolupat un model de ratolí transgènic que sobreexpressa NOR-1 humà al cor, demostrant el paper rellevant en aquesta malaltia.
Segons explica Cristina Rodríguez Sinovas, "aquests animals tenen una major predisposició al remodelat cardíac associat a l'envelliment i major susceptibilitat a desenvolupar hipertròfia cardíaca induïda per sobrecàrrega de pressió, presentant una major hipertròfia del cardiomiòcit, més inflamació i fibrosi".
Aquests resultats indiquen que aquest ratolí transgènic pot ser útil com un nou model animal en estudis preclínics de molècules amb potencial terapèutic enfront de la hipertròfia cardíaca. "Els mecanismes moleculars subjacents a aquesta malaltia no s'entenen completament, i la prevalença de la insuficiència cardíaca està augmentant a tot el món, mentre que els tractaments efectius segueixen sent difícils d'assolir. Per tant, és de gran interès la generació d'aquests models que permetran desenvolupar noves teràpies per atacar el remodelat patològic de cor amb la intenció de prevenir, aturar o invertir la progressió d'aquesta malaltia", indica el cap de grup del CIBERCV José Martínez González.
Detectat major remodelat associat a l'envelliment en el ventricle esquerre dels animals transgènics
Els ratolins transgènics desenvolupats han sobreexpressat NOR-1 en el cor, principalment en cardiomiòcits, que van experimentar un augment en la grandària cel·lular, però també en cardiofibroblastos (més propensos a sintetitzar col·lagen i migrar); i així mateix han desenvolupat un major remodelat associat a l'envelliment del ventricle esquerre. "Vam determinar que el receptor NOR-1 regula positivament dos gens claus implicats en la hipertròfia cardíaca i la fibrosi, pel que les nostres troballes suggereixen que aquest receptor està involucrat en el programa transcripcional que condueix a la hipertròfia cardíaca hipertensiva", indica el Dr. Martínez González.
Un dels principals problemes de salut pública en el món
La hipertròfia cardíaca hipertensiva (HCH) és una resposta compensatòria del cor a l'estrès neurohormonal i la sobrecàrrega hemodinàmica (per exemple, derivades de la hipertensió i les malalties valvulars) on la prolongació en el temps condueix a insuficiència cardíaca congestiva (IC), la principal causa d'hospitalització en els ancians i un dels problemes de salut pública a tot el món. Segons estudis recents, la prevalença d'aquesta malaltia es doblega amb cada dècada d'edat i se situa al voltant del 10% en els majors de 70 anys. El control dels factors de risc, com la hipertensió i la cardiopatia isquèmica, a més dels hàbits de vida poc saludables, són l'únic mitjà per controlar el previsible augment d'aquesta malaltia en el futur.
Avui dia, els mecanismes subjacents als canvis moleculars que condueixen a la hipertròfia cardíaca hipertensiva no es comprenen completament, de manera que aquesta investigació ha tingut com a objecte analitzar-los a través del desenvolupament d'un nou model animal.
L'ús d'animals modificats genèticament en la investigació científica és fonamental per comprendre les malalties i trobar possibles teràpies. Aquests models animals s'utilitzen sota un estricte control que garanteix que se'ls protegeix i s'assegura el seu benestar; i, en definitiva, ajuden a curar malalties, millorar la qualitat de vida i salvar vides humanes.
Article de referència:
Neuron-derived orphan receptor-1 modulates cardiac gene expression and exacerbates angiotensin II-induced cardiac hypertrophy Laia Cañes, Ingrid Martí-Pàmies, Carme Ballester-Servera, Adela Herraiz-Martínez, Judith Alonso, María Galán, J Francisco Nistal, Pedro Muniesa, Jesús Osad, Leif Hove-Madsen, Cristina Rodríguez i José Martínez-González. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/31985010
Subscriu-te al butlletí