Ruta de navegación

Actualidad

null La majoria dels pacients amb diabetis tipus 2 tenen un alt risc de patir un atac cardiac o una trombosi cerebral

Actualidad
15/11/2020
La majoria dels pacients amb diabetis tipus 2 tenen un alt risc de patir un atac cardíac o una trombosi cerebral

El 93% dels pacients amb diabetis tipus 2 tenen un risc alt o molt alt de patir esdeveniments fatals com atacs al cor o trombosi cerebrals en una dècada. Així ho conclou un estudi publicat a l’European Journal of Preventive Cardiology, revista de la Societat Europea de Cardiologia (ESC), on han participat investigadors de l’Institut de Recerca de Sant Pau- IIB Sant Pau. A la vista d'aquestes dades, la prevenció d'atacs cardíacs i accidents cerebrovasculars en pacients amb diabetis tipus 2 tractats en atenció primària ha de ser una prioritat urgent.

La investigació, que va analitzar dades de gairebé 375.000 persones a Catalunya, també apunta que "la meitat dels pacients del grup de risc molt alt no tenien antecedents de malaltia cardíaca, el que significa que no serien candidats a rebre medicació per prevenir atacs cardíacs i accidents cerebrovasculars ", segons assenyala Manel Mata-Cases, investigador del CIBER de Diabetis i Malalties Metabòliques Associades (CIBERDEM) i de l'Institut Universitari d'Investigació en Atenció Primària Jordi Gol (IDIAP Jordi Gol), i un dels coordinadors d'aquest treball.

En el treball també han participat investigadors de l’Institut de Recerca de Sant Pau – IIB Sant Pau, adscrit al CIBERDEM i del Servicio Murciano de Salud, concretament del Centro de Salud Cartagena Casco i de l'Hospital Santa Lucía, tots dos a Cartagena, Múrcia.

Es tracta d'un estudi transversal que va utilitzar la base de dades del Sistema d'Informació per al Desenvolupament de la Investigació en Atenció Primària (SIDIAP), que inclou el 74% de la població total de Catalunya. La base de dades SIDIAP conté informació anònima i longitudinal del pacient extreta del sistema d'història clínica electrònica (e-CAP) que utilitzen tots els centres d'atenció primària de l'Institut Català de la Salut de Catalunya. La població de l'estudi va incloure a 373.185 persones majors de 18 anys amb diagnòstic de diabetis tipus 2. L'edat mitjana va ser de 70,1 anys i el 45,2% eren dones. Al voltant del 72% tenia pressió arterial alta, el 45% era obès, el 60% tenia colesterol sèric alt i el 14% eren fumadors actuals.

 

Probabilitat de patir un esdeveniment fatal en 10 anys

Els investigadors van calcular la probabilitat que cada participant patís un atac cardíac o un accident cerebrovascular fatal dins dels següents 10 anys utilitzant categories en les guies de la Societat Europea de Cardiologia (ESC) sobre diabetis i malalties cardiovasculars. Les tres categories són: risc molt alt (per sobre del 10%), risc alt (entre 5% i 10%) i risc moderat (per sota del 5%). Per ser classificats com de molt alt risc, els pacients han de tenir una malaltia cardiovascular establerta (p. ex., atac cardíac o accident cerebrovascular previ) o altres afeccions que amenacin la seva salut, com insuficiència renal greu o retinopatia diabètica o al menys tres factors de risc cardiovascular (edat avançada, pressió arterial alta, colesterol sèric alt, tabaquisme, obesitat).

Més de la meitat dels participants (53,4%) tenien un risc molt alt d'esdeveniments cardiovasculars fatals. Aquesta observació va ser més freqüent en homes (55,6%) que en dones (50,7%). Al voltant del 39,6% es va classificar com d'alt risc i només el 7% tenia un risc moderat de morir d'un atac cardíac o una trombosi cerebral dins dels següents 10 anys.

 

Risc cardiovascular en les poblacions mediterrànies

"Fins on sabem, aquest estudi en gairebé 375.000 persones d'una base de dades basada en la població ben validada il·lustra la situació a la Mediterrània per primera vegada. Tradicionalment, el risc cardiovascular a la regió ha estat menor que al centre i nord d'Europa o els Estats Units; per tant, els nostres resultats han de generar preocupació i una crida a l'acció per prevenir atacs cardíacs i accidents cerebrovasculars en persones amb diabetis tipus 2 en atenció primària ", subratlla el Dr. Mata-Cases.

"Aquestes troballes, en un entorn d'atenció primària, haurien d'impulsar la implementació de l'atenció integrada. Els comportaments saludables són la pedra angular per prevenir les malalties cardiovasculars i han de combinar-se amb el control de la glucosa en sang, el colesterol sèric i la pressió arterial. Els metges de capçalera i les infermeres han d'acordar els objectius del tractament amb els pacients tenint en compte les seves característiques i preferències ", conclou.

 

Enllaç a l’article de referència:

Cebrián-Cuenca A, Mata-Cases M, Franch-Nadal J, et al. Half of patients with type 2 diabetes mellitus are at very high cardiovascular risk according to the  ESC/EASD categories: data from a large Mediterranean population. Eur J Prev Cardiol. 2020. doi:10.1093/eurjpc/zwaa073.