Ruta de navegación

Actualidad

null Sant Pau participa en un estudi sobre la prevalenca de greix

Actualidad
02/12/2020
Sant Pau participa en un estudi sobre la prevalença de greix a les artèries en més del 70% de la població de Lleida amb risc cardiovascular baix

Sant Pau ha col·laborat en una investigació del projecte “El Bus de la Salut” que conclou que el 71,4% de les persones de mitjana edat, de 45 a 70 anys, de Lleida amb un risc cardiovascular baix o mitjà presenten ateromatosis a les artèries, és a dir, plaques de greix. D’aquestes, el 20% tenen malaltia ateromatosa generalitzada, amb més de 3 plaques d’ateroma. Aquesta troballa reafirma les suposicions de la prevalença de malalties subclíniques, no diagnòstiques, a la població que presenta factors de risc comuns com la malaltia renal oculta o la diabetis.

L’estudi, que s’ha publicat recentment a la Revista Española de Cardiologia, ha analitzat a 8.330 persones asimptomàtiques que van visitar “El Bus de la Salut”, dones de 50 a 70 anys i homes de 45 a 65 anys amb almenys un factor de risc i sense antecedents previs de malaltia renal o cardiovasculars i diabetis.

“Aquesta recerca confirma la nostra hipòtesi inicial sobre la prevalença d’ateromatosis a les artèries de la població de Lleida. El diagnòstic precoç d’aquesta patologia permet una actuació prèvia per evitar futures malalties o episodis cardiovasculars” ha explicat el primer autor de l’article, l’investigador del grup Traslacional Vascular i Renal de l’Institut de Recerca Biomèdica de Lleida (IRBLleida) i professor de la Universitat de Lleida (UdL), Marcelino Bermúdez. ‘El Bus de la Salut’ va iniciar el 2019 la segona fase del projecte que consisteix en la revisió de les 8.330 persones incloses al projecte per estudiar la seva evolució.

La recerca ha comptat amb la col·laboració de personal investigador dels grups de recerca Translacional Medicina Respiratòria, Obesitat i Metabolisme (ODIM) i Neurociències Clíniques de l’IRBLleida, així com els departaments de Medicina Respiratòria, Endocrinologia i Nutrició i la Unitat Ictus de l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova, el Departament de Medicina Experimental de la Universitat de Lleida, el Centre d’Atenció Primària Cappont de Lleida, la Unitat de Suport a la Recerca Lleida, Fundació Institut Universitari per a la Recerca a l’Atenció Primària de Salut Jordi Gol i Gurina (IDIAPJGol), els Serveis d’Endocrinologia i Nutrició de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau i  l’Institut de Recerca Biomèdica Sant Pau (IIB Sant Pau) de Barcelona, el Centro de Investigación Biomédica en Red de Diabetes y Enfermedades Metabólicas Asociadas (CIBERDEM) i la Red de Investigación Renal (RedInRen-ISCIII).

 

Article de recerca:

Bermúdez-López M, Martínez-Alonso M, Castro-Boqué E, Betriu À, Cambray S, Farràs C, Barbé F, Pamplona R, Lecube A, Mauricio D, Purroy F, Valdivielso JM, Fernández E; ILERVAS project collaborators. Subclinical atheromatosis localization and burden in a low-to-moderate cardiovascular risk population: the ILERVAS study. Rev Esp Cardiol (Engl Ed). 2020 Nov 5:S1885-5857(20)30424-2. English, Spanish. doi: 10.1016/j.rec.2020.09.015. Epub ahead of print. PMID: 33162389.