Breadcrumb

Events

null 24 pacients amb MPOC o asma, protagonistes d’una exposició fotogràfica a Sant Pau

Events
16/11/2023
24 pacients amb MPOC o asma, protagonistes d’una exposició fotogràfica a Sant Pau

La malaltia pulmonar obstructiva crònica (MPOC) és la tercera causa de mort a Catalunya, mentre que l’asma afecta més de mig milió de catalans. L’exposició vol sensibilitzar sobre el gran impacte que tenen aquestes dues malalties entre la població.

El José apareix a la fotografia vestit amb kimono, un sabre a les mans i practicant kendo, una art marcial. Li van diagnosticar asma amb 63 anys, i durant 4 anys gairebé no podia fer cap activitat física. Ara, gràcies al tractament que segueix, pot tornar a practicar arts marcials i altres esports que li apassionen. L’Arantza es mostra a la imatge asseguda en una cadira, somrient i envoltada de diversos globus ben inflats d’oxigen. Li van diagnosticar MPOC després de dècades de fumar i ara només pot prescindir d’oxigen suplementari quan és asseguda.

El José i l’Arantza són dos dels 24 pacients que protagonitzen l’exposició de fotografies ‘AIRES’, inaugurada al vestíbul de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau amb motiu del Dia Mundial de l’MPOC (15 de novembre) i que serà visitable fins el 7 de desembre. Els protagonistes de l’exposició són 24 pacients amb MPOC o asma de cinc hospitals estatals (Sant Pau, Puerta de Hierro de Majadahonda, Virgen del Rocío de Sevilla, La Fe de València i l’Hospital de Cruces de Barakaldo). Cada fotografia és un retrat artístic de gran format (un metre d’ample) de cada un dels 24 pacients i reflecteix algun aspecte important de la vida de la persona o del seu procés d’enfrontar-se a la malaltia.

“L’objectiu de la iniciativa és donar una dimensió humana a malalties respiratòries que són molt prevalents, com l’MPOC i l’asma”, explica el Dr. Vicente Plaza, director del Servei de Pneumologia de l’Hospital de Sant Pau i director de la Càtedra Inspira-UAB. “És important tenir la perspectiva de com les persones amb aquests diagnòstics s’afronten als problemes i reptes derivats de la malaltia. Molts tiren endavant gràcies a una afició o una passió. Així, cada fotografia és un missatge d’esperança”, afirma el doctor Plaza.

“A les fotografies volia transmetre el missatge que els pacients volen donar als sanitaris i als altres pacients: un missatge d’esperança, de voluntat de viure, d’optimisme”, explica Jordi Ferrando, fotògraf i comissari de l’exposició AIRES. “L’experiència que han viscut aquestes persones sovint són traumàtiques, ja que pateixen malalties cròniques complicades, però tots em van transmetre la voluntat de tirar endavant i així queda reflectit als retrats”.

L’exposició AIRES serà itinerant: es podrà veure als cinc hospitals d’on provenen els pacients i, finalment, s’exposarà al congrés de la Societat Espanyola de Pneumologia i Cirurgia Toràcica (SEPAR) que tindrà lloc el juny del 2024 a València. Aquest projecte és una iniciativa de la Càtedra Inspira-UAB, Medical Media i el Campus Farmacosalud, i compta amb el suport del Comitè SEPAR Pacientes i la col·laboració de Chiesi.

La malaltia pulmonar obstructiva crònica (MPOC) és la tercera causa de mort a Catalunya. A l’Estat, cada 20 minuts mor una persona per aquesta malaltia. Provoca més morts que el càncer de pulmó, l’altra malaltia que, com l’MPOC, és causada principalment pel consum de tabac. A més, les persones que no moren veuen molt disminuïda la seva qualitat de vida amb grans limitacions que inclús poden dificultar-los caminar. Pel que fa a l’asma, és una malaltia crònica que afecta més de mig milió de catalans i les últimes dècades no ha parat de créixer el nombre de persones afectades. La taxa de mortalitat és molt inferior a l’MPOC, però si no es tracta correctament també pot provocar una gran afectació de la vida quotidiana.

La Unitat d’MPOC de Sant Pau, un dispositiu d’excel·lència

L’Hospital de Sant Pau disposa d’una Unitat específica per tractar els pacients amb MPOC que està acreditada com a Unitat d’Alta Complexitat amb excel·lència de la SEPAR. Per aconseguir aquesta acreditació s’ha de complir una sèrie de requisits en els àmbits científic, docent i sobretot clínic pel maneig dels malalts amb MPOC.

La Unitat de MPOC de Sant Pau la constitueix un equip multidisciplinari coordinat per la Dra. Ingrid Solanes i de la qual en formen part infermeres, fisioterapeutes i pneumòlegs i disposen d’una sèrie d’efectius per tal de donar cobertura a les necessitats individuals de cada pacient. Compta amb la consulta d’MPOC, on es fa el seguiment i s’ajusta el tractament en funció de l’estat del pacient i els seus símptomes, en cada visita. Els tractaments van des d’ajudar-lo en l’abandó del tabac, que ho fa una infermera especialitzada; la prescripció de fàrmacs adequats i educació de teràpia inhalada; valorar necessitats d’oxigenoteràpia i/o ventilació mecànica, rehabilitació respiratòria, o inclús teràpia pal·liativa si el pacient presenta molts símptomes o està en una fase avançada de la seva malaltia.